Durescom

Hoe doe je dat, je personeel binden en boeien? Een checklist

Er zijn op dit moment veel meer banen dan werkzoekende. Ook personeel dat in principe “goed zit” bij de huidige werkgever wordt verleid om rond te kijken omdat ze er wellicht op vooruit kunnen gaan in arbeidsvoorwaarden. Dit is zo’n uitzonderlijke situatie, dat creativiteit en omdenken weer belangrijker zijn dan ooit. Want hoe behoud je je personeel? En hoe manage je dat nu en in de toekomst?

Je personeel binden en boeien

Dat je personeel moet binden en boeien om ze te behouden heb je vast al eens gehoord, maar wat bedoelen we daar eigenlijk mee? Het begint met je realiseren dat talentvolle medewerkers je meer bieden dan alleen het werk wat ze doen voor de organisatie. Talentvol personeel dat goed op hun plek zit werkt als een magneet voor ander talent en ze motiveren andere medewerkers om ook een stapje harder te lopen. Het is daarom belangrijk dat je een omgeving creëert waarin dit wordt bevorderd. Je moet waarde creëren voor personeel om te blijven. Je doet dit door goede arbeidsvoorwaarden te bieden, maar ook door aandacht te besteden aan de werksfeer en ontwikkeling van je medewerkers.

Checklist: hoe doe je dat, je personeel binden en boeien? 

Bovenstaand verhaal kennen de meeste organisaties wel, daarom hebben wij een snelle checklist van punten waar je aan kan werken als organisatie:

 1. Het begint met contact maken, laten we beginnen met een open deur maar vergeet niet je medewerkers ook te leren kennen en contact met ze te houden. Wellicht ben je zelf wat minder van de sociale praatjes of word je vaak door de “waan van de dag” opgeslokt. Maar door regelmatig sociale gesprekken met je medewerkers te voeren voelen ze een betere binding met de organisatie. Dit is ook waarom de sociale momenten van collega’s onderling van belang zijn op de werkvloer.
 2. Bekijk je beoordelingscyclus, sommige organisaties hebben geen duidelijke gesprekkencyclus anderen houden vast aan een traditioneel systeem waarbij er weinig wordt gekeken naar samenwerking en ontwikkeling van het personeel. Iedereen hoort graag dat ze het goed doen dus vergeet dit niet te benoemen en stimuleer een omgeving waarbij er binnen teams ook positieve feedback aan elkaar wordt gegeven. Er zijn hiervoor ontzettend veel verschillende tools en modellen, doe onderzoek (of vraag een HR consultant) naar de mogelijkheden voor jullie organisatie.
 3. Bekijk je secundaire arbeidsvoorwaarden, voor de corona crisis waren een auto van de zaak en een vrijdagmiddagborrel populaire secundaire arbeidsvoorwaarden die de binding van medewerkers verhoogde. Na de corona crisis is dit veranderd, medewerkers werken graag thuis en dit is dan ook steeds meer de norm geworden. Dit betekent dat de secundaire arbeidsvoorwaarden ook moeten veranderen. Medewerkers hebben simpelweg andere behoefte. Neem deze dus eens goed onder de loep en bespreek met de medewerkers waar zij behoefte aan hebben. Een aantrekkelijk pakket met secundaire arbeidsvoorwaarden is een belangrijk wapen in de strijd om talent, het is belangrijk dat het dus goed aansluit bij de huidige behoefte van hun medewerkers.
 4. Zet in op de ontwikkeling van je medewerkers, je wil je medewerkers motiveren en zo goed mogelijk inzetbaar houden. En je wil het talent dat je in huis hebt, wat je in deze tijd hard nodig hebt, natuurlijk niet verliezen. De eerste prioriteit ligt dan ook bij het herkennen van dit talent en onderzoeken waar ze verder kunnen (en willen) ontwikkelen. Dit begint met het doorlichten van de organisatie, waar zit het (onontdekte) talent en wat is de scholingsbehoefte van jouw organisatie? Wat willen de medewerkers zelf? Wat is de beste manier om dit vorm te geven? Een leven lang leren kan, wanneer het op de juiste manier ingericht wordt, ook een aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde zijn.

Let wel, voor de SLIM subsidie is de periode in 2022: van 1 t/m 31 maart.

Wat is de SLIM subsidie?

Deze subsidie geeft de mogelijkheid voor allerlei projecten op het gebied van scholing en ontwikkeling. De subsidie is bedoeld voor een viertal projecten:

 1. Het doorlichten van de onderneming, om een opleidings- of ontwikkelplan te realiseren waarmee de scholingsbehoefte vanuit de onderneming inzichtelijk wordt.
 2. Het verkrijgen van loopbaan- of ontwikkel adviezen voor de werknemers in de onderneming.
 3. Het aanbieden van praktijkleerplaatsen ten behoeve van een bedrijfsopleiding (of een deel daarvan) in de derde leerweg bij een erkend leerbedrijf.
 4. Het ontwikkelen of invoeren van een methode die werknemers in het bedrijf stimuleert hun kennis, vaardigheden en beroepshouding verder te ontwikkelen tijdens het werk

  Hieronder vallen onder andere:
 • Het aansluiten bij een bedrijfsschool of het opzetten of uitbouwen hiervan;
 • Het introduceren van taakroulatie of taakaanpassing, waardoor werknemers nieuwe vaardigheden ontwikkelen in hun werk;
 • Het ontwikkelen en toepassen van een systeem van periodieke ontwikkelgesprekken met de medewerkers, inclusief adviesgesprekken of workshops waarin aandacht wordt besteed aan het ontwikkelen van de vaardigheden van de leidinggevenden hiervoor.

Ben je geïnteresseerd? Wij helpen je graag van het begin tot het eind. Samen gaan we in gesprek over de best passende oplossing voor jouw organisatie. Vervolgens verwerken wij dit in de subsidieaanvraag en kan de aanvraag ingediend worden. Als de subsidie is toegekend gaan we natuurlijk aan de slag met de uitvoering!

Plaats een reactie